KALINTI ANALİZLERİ

  Pestisit (Zirai İlaç kalıntıları); ürünün çeşitli hastalıklardan korunması ve kalitesinin artırılması amacı ile böcek, fare vb. hayvanlar, bazı bitkiler, mantarlar ve bakteri ve virüs gibi zararlıları önlemek için kullanılan kimyasal bileşiklerdir. Tarımsal üretimde kullanılmasına izin verilen veya yasaklanan pestisitlerin tespiti, kalıntı düzeylerinin teşhisi, sadece insan sağlığı açısından değil toprak, su ve diğer canlılara verilen zararlar artan çevre bilinci ile düşünüldüğünde gıda güvenliğinin vazgeçilmez kriteridir. Son üründe pestisit kalıntı miktarı analizleri; ülkeden ülkeye farklılık gösterdiğinden ihracat ve ithalatta önem taşımaktadır. Birincil üretimden başlanarak tüketiciye ulaşılan son noktaya kadar yapılacak kontroller, muayene ve analizler gerek ulusal gerekse uluslararası ticarette her geçen gün önemini arttırmaktadır.

  Laboratuvarımızda uzun yıllardan beri pestisit analizleri yapılmaktadır. İleri teknolojik cihazlar ve uluslararası metotlar kullanılarak LC-MS/MS ve GC-MS cihazlarımızla Yaş Meyve ve Sebze, Yağlı tohum ürünlerinde pestisit analizleri yapılmaktadır. Yaş meyve ve sebzelerde LC-MS/MS ve GC-MS cihazlarında  500’ün üzerinde pestisit etken madde analiz edilmekte ve TS EN ISO 17025 e göre akreditedir. Laboratuvarımızın görevleri arasında, çok çeşitli gıda numunelerinde Türk Gıda Kodeksi, Rusya Federasyonu ve Avrupa Birliği Komisyonu’nca belirtilen kalıntıların yasal limitlere uygunluğu açısından potansiyel risk taşıyabilecek bileşenlerin hızlı ve güvenilir bir şekilde ölçülebilmesi yer almaktadır. Laboratuvarımız Rusya ve Avrupa Ülkelerine İhracat Analizlerinde yetkili olup bünyemizde  yapılmaktadır.

          Laboratuvarımız da doğru ve güvenilir sonuçlar üretilmesi, personellerimizin Performansının değerlendirilmesi, sistematik hataların ortaya çıkarılması için her yıl düzenli olarak Uluslar arası (FAPAS) ve UGRL vs. ulusal yeterlilik testlerine katılmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır.